Valp från oss



Är du intresserad av valp från oss? Läs detta först!


Har du intresse för rallylydnad/lydnad, viltspår, utställning och/eller agility - och vill arbeta och aktivera din hund?


Eller önskar du en sällskapshund att dela ditt liv och aktiviteter med?


Oavsett om du önskar en sällskapshund eller en hund att arbeta mer med så tänk igenom ditt beslut noggrannt. En hund lever upp till cirka 15 år och under det första året kräver den ständig tillsyn. Hur fungerar tillsynen dagtid hos dig? Ingen hund vill ligga ensam hela dagarna för att få full aktivering under kvällar och helger. En hund är en familjemedlem som ska kunna följa med och vara delaktig i ditt liv både vardag som helg. En hund blir din trognaste och mest lojala vän - visst vill du ge den din tid och engagemang tillbaka? Läs mer om våra hundar under OM.


Dvärgschnauzer är en trimhund. Det innebär en hel del pälsarbete samt att den ska trimmas av utbildad person ungefär varannan månad vilket i sin tur innebär en merkostnad. En välskött dvärgschnauzer fäller inga hår och anses allergivänlig.

Läs mer om pälsvård under fliken Pälsvård.


Välkommen att kontakta oss via mail, se kontaktinfo nedan.


När du köper en valp från oss får du:

SKK köpekontrakt

SKK Veterinärsbesiktningsintyg

Medlemskap i Dvärgschnauzerringen (första året, om du inte redan är medlem)

Valpfoder från Monster eller Mera Dog

Gosig filt och termometer

Halsband och leksak

Möjlighet att köpa startkit med trimsaker, klotång mm till bra pris

Vårt Valpbrev med all information du behöver första tiden

Pälsvårdskurs för kullen vid ca 3-4 månaders ålder, dvs hjälp och instruktioner hur du ska sköta pälsen

Livslång support från oss som uppfödare, avseende den hund du köpt från oss


Valpen är vid leverans registrerad i SKK, veterinärbesiktad, vaccinerad och chippad samt avmaskad vid

3, 5 och 7 veckors ålder. Föräldrarna till valpen är ögonlysta, DNA-testade, meriterade och uppfyller rasklubbens krav. 

Vi följer Svenska Kennelklubbens, Dvärgschnauzerringens och Jordbruksverkets riktlinjer och krav på uppfödning och hundhållning.



Liten valpskola

Redan när du precis fått hem valpen är det bra om du bestämmer hur du vill att ert samarbete ska se ut i framtiden. Allt du gör redan från start ligger till grunden för framtiden.

Vill du att din hund ska kunna gå fint i koppel? Ska den vara följsam och kunna gå lös? Ska den klara att möta andra hundar och folk utan att skälla? Ska den få pinka/markera överallt? Eller skälla när det ringer på dörren? Vill du ställa ut hunden i framtiden? Eller tävla i någon annan gren? Ja, det finns många exempel. Men det är svårare att lära om ett felbeteende än att lära rätt från början.


Jag kommer här att ge några tips som ni garanterat kommer att ha bra nytta av i framtiden:


1. Inkallning. Hunden skall alltid komma på din inkallning, det kan vara livssviktigt.

Börja träna direkt när du får hem valpen. Börja då med att ropa Hundens namn + Hit! (eller Kom!) när den är på väg mot dig. Då har du störst chans att lyckas med få den att komma till dig. Fortsätt så tills den har förstått. Tjata inte namnet eller kommandot, en gång räcker. Belöna alltid med godis (eller leksak!) Regeln är 100% godis - ALLTID! När det sitter kan du träna inkallning när den är på väg bort, om den inte kommer då - vänd dig om och gå åt andra hållet eller sätt dig på huk bortvänd. Belöning och GODIS när den kommer!


2. Följsamhet. Målet är att få hunden att alltid hålla koll på dig (inte tvärtom).

Börja träna valpen att gå lös och följa dig. Självklart gör man detta på en lugn och ofarlig plats, t ex på tomten, på en stor plan eller i skogen. Belöna varje gång valpen kommer till dig, antingen med godis eller leksak. Viktigt: 100% belöning! 

Så småningom kommer valpen bli tuffare och hitta på egna upptåg. Då kan du gå åt ett annat håll eller gömma dig. Så snart valpen letar upp dig - belöna! 


3. Följsamhet i koppel. Målet är att hunden vill gå nära dig, utan att dra.

Använd ett koppel som är normallångt och gärna halsband. Man kan växla mellan sele och halsband på samma promenad, men när halsbandet är på får hunden aldrig dra. Aktivera hunden med din röst, leksak och/eller godis. Varje gång den går avslappnat rakt fram utan att dra - belöna! Börjar den dra - stanna tills den slappnar av, byt riktning, backa, gör något för att avleda och när den gör rätt, dvs går bredvid dig utan att dra - belöna!

OBS! Använd aldrig flexikoppel tillsammans med halsband, helst inte alls då många olyckor sker pga flexihalsband!


4. Lär hunden att göra sina behov i vägkanten eller där du lätt kan gå med (när den är kopplad).

Det är vi som lär hunden, inte tvärtom ;). Om du inte vill springa långa sträckor i djupa dikesrenar bland annan hundsk:t, eller långt in i skogen - lär hunden var den får rastas genom att stanna och hålla emot i kopplet. Här tar det stopp, här rastar vi!  Hunden lär sig snabbt och det underlättar enormt! Tänk t ex i alla nya miljöer som stad, tävlingsplats, störtregn, meterdjup snö.... skönt att slippa gå och leta "den perfekta platsen" som hunden kanske fick lära sig som valp ;/


5. Hanar (och vissa tikar) markerar genom att kissa. 

När nästan alla hanar och vissa tikar kommer till en ny plats eller där det funnits hund så vill de markera att de också varit där. De kan kissa på stolpar, brevlådor, bilar, folks ben eller kassar, blomkrukor och inomhus på soffor, gardiner och bord... överallt! Det går blixtfort men är så grymt pinsamt och tråkigt!

När hanvalpen börjar bli könsmogen och lyfta på benet kan du börja träna den genom att den inte får markera på varje stolpe, grästuva och sten på promenaden. Markerandet kan ska skapa alltför mycket stress hos den unga hunden. Låt den kissa några gånger, sen går ni för att ta några kisspauser senare under promenaden. Minimera markerandet.

Träna på att ha full koll på hunden när ni möter andra, står still och pratar, går in hos andra eller i affärer och resstauranger. Säg ifrån direkt när hunden vill markera - nej!

Hos oss måste hanar ha kiss-skydd, även vissa tikar måste ha det. Har så även när vi bor på hotell, besöker restauranger, butiker mm om jag har en hane med.


6. Lär hunden kommandot stå om målet är att den ska delta på utställning.

Om du har minsta lilla avsikt att någon gång ställa ut din hund eller få den bedömd - lär den inte kommandot sitt

Det kan den lära sig på ca 10 sekunder när du vill senare, men det förstör uppvisandet av hunden på utställning. Lär hunden kommandot stå (fint) från valpstadiet i stället för sitt. När du ska ge mat, gå ut mm - funkar lika bra! Hunden sätter sig såklart ibland, men belöna den inte då.


7. Börja sköta pälsen direkt. (mer info finns under Pälsvård)

Varje dag: Karda och kamma. Hunden lär sig att bli hanterad på bord. Stående och liggande på sidan. Gör det till en mysig stund

Varje vecka: skrapa ull och klippa klor. Samma sak här, en mysig stund med hantering och gos.

Var 8 vecka: lämna för trimning hos trimmare som kan rasen. Den ska inte klippas utan trimmas, se Pälsvård!


8. Lämna aldrig hunden med halsband eller tuggben.

Inomhus, i bilburen eller när jag inte har full koll på hunden har den aldrig halsband på. Dels finns ingen anledning att ha det och dels finns risken att den fastnar någonstans och det har skett hemska olyckor pga detta.

Samma sak gäller tuggben, lämna aldrig hunden ensam med ett sånt då det kan fastna i halsen.


9. Motionera valpen lagom.

Jag har aldrig sett en valp sätt sig på promenaden för att visa att den är trött. Därför bestämmer jag när det är dags för vila. Inga långa promenader, men gärna skutta i skogen, på stranden eller leka med andra i lagom mängd. Hellre för lite än för mycket då skaderisken är större när de blir trötta. Skogen är perfekt för att träna upp muskler, koordination, balans och följsamhet i naturlig miljö.


10. Miljöträna.

Ta med valpen till olika miljöer varteftersom. T ex parker, skogen, där stojiga barn finns, där trafik finns, köpcentrum, Bauhaus mm där man får ta med hund in. Låt hunden stanna och titta, lyssna och uppleva i sin takt. Låt den hälsa på några främmande människor, men inte alla. Se till att den är trygg i den miljön den befinner sig i, utan att vara överbeskyddande. Det är ditt ansvar, visa det för valpen.


Hoppas några av råden blir en hjälp på vägen, det kanske kommer fler så småningom. Ha kul med din hund, men ha gärna en plan ;)